Program

Program

Az Önök ideje számunkra is nagyon értékes, ezért inspiráló és célirányos napirendet állítottunk össze, szakértő előadókkal és informatív előadásokkal. Keressen megoldást problémáira a látókört tágító szakmai fórumokon, vagy mérje össze sikerét az iparág más szereplőinek teljesítményével! Jelentkezzen máris, és tegye meg az első lépést a fejlődés útján!

Időpont Esemény Előadók
08:45

Regisztráció és reggeli kávé

09:30

Köszöntő, a Fórum megnyitása

09:40

Okos Város – Hogyan hozza ki a maximumot beruházásaiból?
Mi az okos város kezdeményezések sikerének titka? És mik a kockázatai?
(angol nyelvű előadás, szinkrontolmácsolást biztosítunk)

Jan Alexa
Senior Research Analyst, Insights and Vertical Markets, IDC CEMA

A helyi önkormányzatok szeretnék az okos város koncepció jegyében átalakítani működésüket a fenntartható fejlődés, a tömegközlekedési és közbiztonsági szolgáltatások fejlesztése; az innováció, a befektetések és a vállalkozásalapítás ösztönzése; az egyre magasabb állampolgári elvárások teljesítése; valamint a sikeres üzleti tervek és modellek kidolgozása érdekében.

Míg a nemzeti szintű kormányzat jelentős forrásokat fordíthat a prioritási listán előkelő helyen szereplő okos város koncepció megvalósítására, a helyi önkormányzatok számos kihívással szembesülnek ezen a területen. Meg kell találniuk az infrastruktúra-beruházások ideális összetételét, menedzselniük kell a civil szervezetek közreműködését, és kézzelfoghatóan javítaniuk kell állampolgáraik életminőségét.

Az előadás az IDC Smart City MaturityScape módszertana segítségével közelebbről megvizsgálja, milyen gyakorlatot érdemes követni ilyen helyzetben.

10:00

Ghent, az emberek (okos) városa. Ember központú megközelítéssel a jövő európai városának megépítéséhez.
(angol nyelvű előadás, szinkrontolmácsolást biztosítunk)

Karl-Filip Coenegrachts
Chief Strategy Officer, City of Gent
10:20

Okos városok – bölcs közösségek – Civitas Sapiens
Célok és fejlesztési eszközök a Digitális Jólét Programban az „okos városiasodás” érdekében

dr. Gál András Levente
Digitális Jólét Porgram állandó szakértője
 • a „smat city” fogalom- és intézményrendszer megjelenítése a magyar közigazgatásban,
 • Civitas Sapiens (digitális térségfejlesztési szakember) képzés és szakértői hálózat kiépítése,
 • az okos város megoldások, államilag minőségbiztosított piactere,
 • eltérő adottságú település- és térség-típusok számára kidolgozott pilotok végrehajtása,
 • az okos város megoldások és fejlesztési módszertan kiterjesztése a határon túli magyar közösségek számára
 • 10:40

  Szempontok a megfelelő technológiai partner kiválasztásához

  Király István
  vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese, Vodafone Magyarország Zrt.

  Egy időtálló és hatékonyan működő okos város megoldás tervezése, fejlesztése és üzemeltetése komplex feladat, mely során számos kérdés felmerül. Milyen igényeknek kell a fejlesztésnek megfelelnie? Milyen technológiai megoldások közül lehet választani? Az eszközök milyen műszaki követelményeknek feleljenek meg? A megvalósítás és üzemeltetés során felmerülő műszaki akadályokat hogyan lehet a leggyorsabban megoldani? Az előadásban arról lesz szó, hogy mi a technológiai partner szerepe az IoT-fejlesztésekben és milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a megfelelő partnert.

  11:00

  Kávészünet és kötetlen eszmecsere

  11:20

  Örökségünk az innováció

  Vámos Zoltán
  fényforrás ágazati igazgató, Tungsram Group
  11:40

  Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései

  Dr. Sik András
  térbeli szolgáltatások igazgató, Lechner Tudásközpont

  A Lechner Tudásközpont által működtetett és fejlesztett országos nyilvántartások rendkívül sokféle társadalmi, gazdasági, környezeti, valamint műszaki-infrastrukturális adatot tartalmaznak, amelyeknek egyre fontosabb szerep jut az épített környezetre vonatkozó tervezés, illetve döntéselőkészítés során. Hasznosulásukhoz a térségi, a települési és az épület-léptékű szemléletmódot ötvöző szakemberekre, valamint a 2D & 3D adatok közötti interoperabilitás megteremtésére van szükség – amiben kulcsfontosságú kérdés egyrészt a téradatok elemzése és vizualizációja, másrészt a térinformatikai (GIS) és épületinformációs (BIM) adatmodellek integrált kezelését támogató módszertanok kidolgozása. Ez a komplex megközelítés az okos város stratégiák készítéséhez, az adatvezérelt település-üzemeltetéshez, illetve a térségfejlesztéshez egyaránt jó alapot biztosít, ezért az előadásban bemutatásra kerülnek az Országos Építésügyi Nyilvántartás alkalmazásai és adatkörei, továbbá a jelenleg még fejlesztés alatt lévő digitális szakrendszerek innovatív megoldásai.

  12:00

  Jövőfinanszírozás fejlesztési banki szemszögből

  Dr. Simon Katalin
  vezérigazgató-helyettes, MFB
  12:20

  Az okosváros fejlesztés 22-es csapdája - szakértői előadás

  Kulcsár Sándor
  okos város szakértő, ITI Magyarország Kft.

  Kulcsár Sándor előadásában arra világít rá, hogy milyen problémákkal szembesültünk az elmúlt lassan egy évtizedben az okos városok fejlesztésében, melyek tűnnek valódi 22-es csapdájának, miképp lehetne őket kiküszöbölni?

  Főbb témakörök:

 • adatok - helyzetelemzés, stratégiaalkotás
 • projekt előkészítések minősége, mélysége
 • forrás nincs, vagy projekt nincs?!
 • 12:40

  Büféebéd és kötetlen eszmecsere

  13:40

  Smart Liget. Digitális szolgáltatások a látogatói élmény és a fenntarthatóság szolgálatában

  Petrik Máté
  Liget Smart Lab projektvezető, Városliget Zrt.

  A Városliget átfogó fejlesztésében, a Liget Budapest projektben okos megoldásnak nevezhetünk minden olyan információtechnológiára épülő hardvert, szoftvert, rendszert vagy akár folyamatot, amely fokozza a látogatói élményt, elősegíti a fenntartható és környezettudatos üzemeltetést, valamint támogatja a látogatói biztonságot a múzeumépületekben és a parkon belül egyaránt.
  A Városligetbe érkező változatos hátterű, életkorú és érdeklődésű látogatók számára a Liget egy egységes minőségű és sok helyen összefüggő látogatói élményt fog biztosítani a jövőben. Ennek megteremtése érdekében a célunk egy integrált IT rendszer létrehozása, amely végig követi a Ligetbe érkezőket a látogatás tervezésétől, a Ligetben szerzett élményeken át, a terület elhagyását követő véleményalkotásig.

  14:00

  Debrecen Smart City - Valós idejű forgalmi adatokon alapuló fejlesztési lehetőségek

  Mátyus László
  Smart City vezető szakértő, EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ
  14:20

  Elektromos és intelligens mobilitás: út az okos környezethez

  Vígh Zoltán
  közkapcsolati vezető, Jedlik Ányos Klaszter

  Az olyan piacátalakító trendek, mint az elektromos és intelligens mobilitás alapvetően átalakítják elképzeléseinket egy sor dologról. De hogyan érhetjük el, hogy ezek a változások valóban a legjobb megoldásokat eredményezzék számunkra? A hazai e-mobilitási szereplőket egybefogó Jedlik Ányos Klaszter tapasztalata az, hogy ennek érdekében az érintetteknek egyre szorosabban együtt kell működniük olyan összetett kérdésekben, mint a szabályozás, a szakpolitikák alakítása, a városfejlesztés vagy éppen a társadalmi kapcsolatok kezelése. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ugyanis, hogy mindeme változások fő oka és fő célja a fenntarthatóság - de egy egyre okosabb környezetben. Ezért is érdemes alaposan megvizsgálni, hogy az új mobilitási trendek hogyan találkoznak az érintettek elvárásaival.

  14:40

  Kávészünet és kötetlen eszmecsere

  15:00

  IDC Tematikus Műhelybeszélgetések:
  (a részletes leírásért kérjük kattintson a lefele mutató nyílra)

  Szemerey Samu,
  Mátyus László,
  Petrik Máté,
  Pukler Gábor,
  Vígh Zoltán

  A kiscsoportos beszélgetések deklarált célja, hogy a résztvevők moderátorok vezetésével vitassák meg az adott terület kérdéseit, és osszák meg saját tapasztalataikat, a szervezetüknél felmerülő kihívásokat és bevált gyakorlatokat.
  A beszélgetésekre a következő témákban kerül sor:
  Fenntartható várostervezés, Okos közlekedés, A látogatói élmény fokozása, Pénzügyi alapok, Rugalmas energia

  16:20

  Összegző gondolatok

  Kapcsolat

  Szabolcs Uveges

  Conference Manager

  +36 1 473 2375

  Gabor Fauszt

  Country Manager

  +36 1 473 2376

  Az IDC-ről

  54 Év | 1100 Elemző | 110 Ország

  Az International Data Corporation (IDC) a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói technológiai piacokat vizsgáló cége. Több évtizedes múltja, valamint a világ több, mint 110 országában jelen levő 1300 fős elemzői közössége révén nyújt átfogó piaci információkat, tanácsadást és szervez rendezvényeket globális, regionális és helyi szinten az iparági lehetőségekről és trendekről. Az IDC küldetése, hogy az IT szakembereket, üzleti vezetőket és a befektető cégeket mélyreható információkkal segítse stratégiai döntéseik meghozatalában és kulcs fontosságú céljaik elérésében. Az IDC-t 1964-ben alapították, kizárólagos tulajdonosa az International Data Group (IDG) mely a világ vezető média, adat és marketing szolgáltatásokkal foglalkozó cége. További információ cégünkről a www.idc.com oldalon érhetőek el.